Nieuws

Alweer een jaar omgevlogen

In de jaren ’50 stond de maand december bij Damstra in het teken van een ‘slokje’ bij klant die nog bij ons in het krijt stond. Laatst kwam er een oude factuur voorbij van januari 1950, waarvan de envelop in december 1950 is opgehaald, te zien aan een postzegel met datum. De betaaltermijn was destijds een jaar.

Op oudejaarsdag werd ieder jaar de balans opgemaakt. Afronden van de projecten, laatste telefoontjes plegen, haastig nog zaken regelen en her en der een stukje kerstbrood meepakken; dat is waar december in de laatste weken momenteel om draait. In de krant maakt men zich druk om ‘hét woord’. Het jaar 2021; was dat het jaar van de boosterprik, deltavariant, prikspijt of QR-samenleving?

De woorden waaruit gekozen kan worden zijn bijna allemaal Corona-gerelateerd, behalve ‘woonprotest’, een protest tegen de crisis op de woningmarkt. Die laatste is voor ons als bedrijf ook actueel, met name de tekorten die voor ons voor uitdagingen zorgen op vele fronten.

Banner

Hollen of anticiperen

Binnen Damstra is het hollen of anticiperen in plaats van hollen of stilstaan.  Het jaar 2021 stond in het teken van ‘hollen’ maar ook voornamelijk anticiperen. Tekorten, veel inkopen waarmee wij de levertijden voor kunnen blijven, veel opslagcapaciteit, veel aanvragen door de hoge gasprijs en dat alles met een tekort aan vakbekwaam personeel.  We pakken zoveel mogelijk op en aan, om er maar voor te zorgen dat onze klant tevreden is en blijft. Dat Damstra een familiebedrijf is, is in deze tijd een groot voordeel. Er zijn korte lijnen, een groot saamhorigheidsgevoel en we kunnen heel snel schakelen.

De hoogtepunten

Grote hoeveelheden zonnepanelen aanbrengen, als onderaannemer de complete werktuigkundige en elektrotechnische installaties uitvoeren bij het project Crossroads te Groningen evenals bij de NEF (nu: Dokwurk) in Dokkum, werkzaamheden op Ameland en Vlieland, de vele beheer- en onderhoudsprojecten, de eerste Promotiedagen in Groningen en het inwerken van nieuwe medewerkers zijn een kleine greep uit de vele hoogtepunten van het afgelopen jaar. Wat is er weer veel werk verricht.

Stilstaan

De oude foto op de overheaddeur van het pand in Driezum neemt ons vaak mee terug in de tijd naar 1910. Het jaar dat Sytze van der Wiel in Driezum begon als wagenmaker. Ruim honderd jaar later is de eenmanszaak uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 100 man personeel met een Koninklijk predicaat niet te vergeten. Inmiddels, ruim tien jaar later telt ons bedrijf zo’n 150 medewerkers en zijn we gegroeid naar drie vestigingen.

De rode draad

Binnenkort verschijnt er in het kantoorpand een tijdlijn met een rode draad die alle gebeurtenissen door de jaren heen verbindt. Waar we wekelijks herinnert kunnen worden aan de historie van het bedrijf. De tijdlijn van Damstra in 10 ramen samengevat. Vaker juist ‘stilstaan’ bij afgelegde mijlpalen tijdens deze rode draad; een goed voornemen voor 2022! Al gaat het hollen en anticiperen onverminderd door; dit zit in de genen en is vast en zeker onderdeel van de ‘rode draad’ van Koninklijke Damstra.