Projecten

Duurzame Energie voor K. Venema Assurantiën/RegioBank in De Westereen

K. Venema Assurantiën/RegioBank is een bekende naam in De Westereen. Onlangs hebben ze in samenwerking met Damstra Duurzaam geïnvesteerd in groene energie met de installatie van zonnepanelen en een laadpunt voor elektrische auto’s.

In totaal zijn er veertig zonnepanelen met een vermogen van 415Wp geplaatst. Dit aantal panelen levert jaarlijks een opbrengst van 16.000 kWh op, wat resulteert in aanzienlijke besparingen op de energiekosten. Het pand zelf gebruikt 6.000kWH op jaarbasis. De overige energie wordt gebruikt voor de laadpalen en eventuele toekomstige aanschaf van elektrische bedrijfsauto’s.

Naast zonnepanelen kozen ze er ook voor om een laadpunt te installeren voor hun klanten. Hierdoor kunnen klanten tijdens een adviesgesprek hun elektrische auto opladen, wat niet alleen een service is maar ook bijdraagt aan duurzame mobiliteit. Niet alleen de klanten kunnen laden. Het is een openbare laadplek zodat ook anderen hier elektrische auto’s kunnen laden.

Het project is uitgevoerd met JINKO Solar Panelen, Clickfit EVO pannendak en SolarEdge omvormer en optimizers, inclusief energiemonitoring in de meterkast. Het laadpunt is een Lanova Home Advanced van 22kW.

Laadpaal kopen voor thuis

Een groen idee dat uitkwam

Gerk Sikma van K. Venema Assurantiën/RegioBank legt uit dat het idee voor zonnepanelen vijf jaar geleden ontstond. Het gebouw bleek uitermate geschikt voor zonnepanelen en had de juiste stand om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Het project bleef echter even op de plank liggen.

Maar vorig jaar ontving Gerk een e-mail van de gemeente over een gratis energiescan. Na het uitvoeren van de scan werd een rapportage aangeleverd. Dit was zo’n technisch verhaal dat de zoektocht naar een betrouwbaar bedrijf begon die dit voor hun kon uitvoeren.

Gerk wilde zeker zijn van de kwaliteit van het gekozen bedrijf omdat ook zijn klanten verwachten dat alles honderd punten in orde is. Hij heeft hiervoor drie gerenommeerde bedrijven benaderd inclusief Damstra. Hij liet het idee weer rusten nadat bleek dat de wachttijden overal lang waren. Dat was totdat Pieter Harm Sipma van Damstra Duurzaam belde en vertelde dat er een project was uitgevallen en of hij nog interesse had in zonnepanelen. Dat was precies wat hij zocht en zo begon het avontuur.

Gerk benadrukte hoe prettig het was om de opdracht aan een lokaal bedrijf te geven. Zo kunnen ondernemers elkaar steunen en versterken. De communicatie verliep soepel en de monteurs waren vriendelijk en zorgden ervoor dat alles perfect werd geïnstalleerd. Het project beviel zo goed dat Gerk ook zonnepanelen op zijn eigen huis heeft laten plaatsen door Damstra Duurzaam.

Het laadpunt voor elektrische auto’s heeft haar eerste klanten al gehad en Gerk kan de status ervan eenvoudig volgen via een handige app. De EIA (ISDE)-subsidie zorgt ervoor dat hij nog een mooie som geld terugkrijgt. Dit was de doorslag om deze duurzame stap te zetten, ondanks de initiële investering.

Galerij

Damstra Duurzaam en Duurzaamheid

Damstra Duurzaam heeft een lange geschiedenis op het gebied van duurzaamheid. De inzet voor duurzaamheid gaat verder dan alleen ideologische motieven voor een beter milieu. Wie samenwerkt met Damstra zal al snel merken hoe groot hun honger is naar innovatie, nieuwe toepassingen en slimme technologieën.
Bent u ook geïnteresseerd in groene energie? Neem dan contact op met Damstra Duurzaam voor advies en mogelijkheden.

Laadpaal kopen voor thuis