Projecten

Groene koekjes, 740 zonnepanelen koekjesfabriek Hellema Hallum

Dat is wel even andere koek. Bij de koekjesfabriek van Hellema rollen tegenwoordig koekjes van de band geproduceerd op zonne-energie. Dat Hellema graag mag innoveren is niets nieuws onder de zon. De 740 zonnepanelen op het dak zijn dat wel. Op deze manier bespaart de fabriek ruim 121.000 kilo CO2 per jaar. Dit scheelt jaarlijks het werk van 60 bomen.

Met trots bakt Hellema al meer dan 150 jaar koekjes voor de hele familie en voor ieder moment van de dag. In die tijd zijn ze uitgegroeid van dorpsbakker tot een internationale, hypermoderne bakkerij. ‘Voor ons is het belangrijk om een steentje bij te dragen aan het milieu. Om dit te realiseren zijn onze producten gemaakt op basis van duurzame palmolie, duurzaam én Fair trade cacao en zijn onze koekjes verpakt in verantwoord karton. Voor ons was dit nog niet genoeg en hebben daarom besloten om zonnepanelen op ons dak te laten plaatsen’ aldus Hille Hellema van Hellema.

 

Projecten

Dakconstructie

Zonnepanelen op een plat dak hebben meer ballast nodig, omdat ze op een stellage geplaatst worden met een hellingshoek. Hierdoor zijn ze gevoelig voor storm en windstoten. Als onderconstructie hebben wij daarom gekozen voor van der valk Solar systems. Deze montagesystemen zijn ontwikkeld met alle aandacht voor dak- en windbelasting en voldoen daarmee aan de hoogste veiligheidseisen.

Omvormer

De installatie draait op  4 STP 50-40 omvormers van SMA. Deze omvormer is ‘s werelds eerste staande stringomvormer voor gedecentraliseerde dak- en grondinstallaties en overdekte parkeerplaatsen. SMA heeft tijdens het ontwerp en de ontwikkeling gestreefd naar het realiseren van commerciële zonnepaneel systemen met lage kosten. Dit is mogelijk dankzij het unieke ontwerp van deze staande omvormer. Het ontwerp zorgt namelijk voor een aanzienlijk kortere installatietijd en kostenbesparingen qua logistiek, minimaal montagewerk, materiaal en service.

Dankzij de automatische monitoring van de omvormer kunnen wij sneller foutdiagnoses constateren. Dit minimaliseert de uitvaltijd van de SMA omvormer en waarborgt de lange termijn investering.

Kabel management

De selectie van kabels is een belangrijke procedure, maar hoe de kabels daarna worden beheerd, het kabelmanagement, heeft ook invloed op de werking van het volledige PV-systeem. Slecht kabelbeheer kan uiteindelijk tot problemen leiden.

Om een wirwar aan kabels te voorkomen managen wij de kabels door middel van RoofSupport, dit biedt de mogelijkheid om bekabeling achter PV panelen op de juiste manier te begeleiden en vervolgens in combinatie met de daksteunen naar de inverters te brengen.

Drone

Om de exacte maatvoering van de daken te berekenen, hebben wij het dak ingevlogen met een drone. Ook de windbelasting wordt in het berekeningen meegenomen.

Hellema gaat groen met 740 zonnepanelen

In samenwerking met Damstra installatietechniek heeft Hellema recentelijk 740 zonnepanelen laten plaatsen op het dak van de fabriek in Hallum. Door deze keuze is er minder plastic en wordt minder CO2 uitgestoten. Hellema Hallum heeft hier een mooi nieuwsartikel over geschreven. Klik op onderstaande link om het complete artikel te lezen.

Projecten