Nieuws

Brandweer oefencarrousel levert 10.500 euro op voor KiKa

Attentie attentie! Een explosie bij een installatiebedrijf in Driezum. Er is brand ontstaan en er zijn gewonden. Deze oproep kwam zaterdag binnen bij de brandweer. De brandweer aarzelde geen moment en sprong direct in de wagen, klaar voor actie!

Gelukkig ging het hier om een oefening van de brandweer die jaarlijks plaatsvindt. In totaal deden 9 korpsen mee aan een oefencarrousel. Deze wordt jaarlijks georganiseerd en de korpsen hadden allemaal op verschillende plaatsen een oefening en rouleerden hierbij.

De brandweer uit Hollum (Ameland) had de oefening bij Damstra voorbereid. Robert Vermaning is een collega en maakt tevens deel uit van dit brandweer team. “Door mijn connectie bij Damstra was de locatie snel bedacht, zegt Robert. De oefening ging om een explosie in de werkplaats waarbij brand was ontstaan en een medewerker gewond. Deze medewerker was gespiesd door een stalen buis. Extra aandachtspunt was dat Damstra een project doet met waterstof. Dit wordt door ons gezien als een gevaarlijke stof, dus daar moet men alert op zijn”.

Alle korpsen hebben eerst de waterstof afgesloten alvorens ze het gebouw konden betreden. Snel hebben zij de ruimte geventileerd en de gewonde medewerker gestabiliseerd. Dit hebben ze gedaan door het staal door te knippen en de medewerker gelijk naar de gereedstaande ambulance te brengen. Het slachtoffer heeft door deze snelle actie van de brandweer zijn verwondingen overleefd.

De brandweerposten uit Kollum, Buitenpost, Surhuisterveen, Dokkum, De Westereen, Gytsjerk, Anjum, Ternaard en Hollum (Ameland) deden mee aan de oefeningen. Dit jaar stond het oefencarrousel in teken van KiKa, de organisatie die zich inzet voor onderzoek naar kinderkanker. De brandweervrijwilligers doneerden hun uren van deze dag aan KiKa. In totaal is er 10.500 euro opgebracht.

Nieuws

Strijd tegen kinderkanker

Damstra zet zich graag in voor strijd tegen kanker en heeft door het beschikbaar stellen van ons pand voor de oefening een beetje meegeholpen in de strijd tegen kinderkanker. Dankzij onderzoek is de overlevingskans van een kind met kanker van 72% naar 81% gegaan. Een mooie vooruitgang maar KiKa gaat voor 100%. Hiervoor is elke donatie of actie meer dan welkom.